syedmokhsen161205

Hari yang baru hadir bersama tujuan hidup yang baru…

Glimpses – Cameos of Malaysian Life


Buku ni was the first book I beli dalam tahun awal tahun 2011. Saya beli di POPULAR. Harga adalah RM 32.90. First time I baca memang dah tertarik. Adibah Amin memang seorang yang sangat pandai dan teliti dalam memerhatikan behaviour orang di sekeliling. Cara penyampaian memang seperti dia bersembang dengan kita. Apa yang ditulis oleh beliau memang biasa kita tengok dan alami di mana-mana sahaja baik di kampung atau di bandar. Contohnya seperti perangai orang, kelakuan, budaya dan macam-macam lagi dari zaman dahulu sampailah sekarang. Di antara keadaan yang diceritakan adalah seperti tentang speaking, membanding-bandingkan dan tentang perangai jiran(banyak lagi). Memang teliti. Cara perspektif beliau dalam sesuatu perkara amat berbeza. Terdapat banyak moral di dalam buku ini.

Bahasa yang digunapakai memang best english literature. Kadang-kadang memang kena ada dictionary semasa membaca. Bagi yang suka memerhatikan tingkah laku orang ataupun suka memperbaiki diri sendiri memang bagus sekali untuk anda membaca buku ini. Selain itu, beliau memang pandai berjenaka ataupun jenaka secara tidak langsung. Saya boleh ketawa seorang diri ketika membacanya sebab sebahagian daripada perkara yang diceritakannya pernah terjadi pada kehidupan kita sendiri. Ada banyak lagi buku beliau yang saya belum beli lagi. I will keep track on her latest book.

Seperti kata Amir Mohamad tentang beliau, “If we had more neighbours like Adibah, none of us will ever think of moving away.”

Jadi, sesiapa yang pernah membaca buku ini ataupun karya beliau yang lain bolehlah berkongsi bersama….!!!

Advertisements

Rahsia Kejayaan Dengan ESQ!!!


Fenomena yang mengharukan, harta karun yang tak ternilai harganya terpendam lebih 1400 tahun tanpa dirasai kewujudannya. Harta karun yang nilai instrinsiknya tidak terhitung tingginya adalah rukun iman dan rukun Islam. Bermula dengan Rasulullah meletakkan nilai-nilai aqidah yang membawa kepada keagungan dan kejayaan Islam serta telah melahirkan generasi-generasi yang mengubah dunia dari gelap gelita kepada cahaya pemikiran.

Ternyata Rukun Iman dan Rukun Islam memiliki makna yang sangat penting membangun kecerdasan emosi dan spiritual(ESQ). Persoalan pemikiran dalam Rukun Iman dan Rukun Islam memberikan bimbingan untuk mengenal; dan memahami perasaan kita sendiri dan perasaan orang lain selain  mendorong diri kita dan mengelola emosi dalam berhubungan dengan orang lain. Rukun Iman dan Rukun Islam adalah satu method membangun emotional intelligence(EQ) yang dibina di atas asas hubungan antara manusia dengan Penciptanya(SQ). Kita akan menyedari bahawa Islam bukan sahaja sekadar konsep ideal, malah ia juga suatu amal praktikal yang akan tetap aktual. Islam bukan saja ajaran langit tapi ia adalah workable.

Rukun Islam mempunyai method pengasahan atau perlatihan ESQ yang telah difahami dari Rukun Iman.

  • Syahadat sebagai mission statement
  • Solat berfungsi sebagai character building
  • Puasa sebagai self controlling
  • Zakat dan Haji yang berfungsi untuk meningkatkan kecerdasan masyarakat atau social intelligence

Setelah mental terbentuk, diteruskan dengan langkah mission statement (syahadat), kemudian pembangunan karakter dan pengendalian diri. Ketiga-tiga perkara ini akan membina keperibadian yang teguh. Setelah mempunyai keteguhan peribadi dilanjutkan dengan pembangunan kecerdasan sosial melalui zakat dan haji. Ini semua melahirkan keteguhan sosial.

 

Emotional Intelligence (kecerdasan emosi) ialah:

Kemampuan mengungkap dan mengenali perasaan kita sendiri juga perasaan orang lain. Kemampuan memotivasi diri sendiri dan kemampuan mengelola emosi diri sendiri dengan baik dalam hubungan dengan orang lain.[1]

Kemampuan merasa, memahami dan secara ifektif menerapkan daya serta kepekaan emosi sebagai sumber tenaga, maklumat, hubungan dan pengaruh yang bersifat kemanusiaan.[2]

 

Pemikir-pemikir Barat yang memperkatakan tentang EQ hanya meliputi pemahaman dan pengetahuan sahaja tanpa mampu untuk mempertingkatkan kemampuan EQ seseorang. Ini kerana perlaksanaan pemahaman mereka hanya sekadar training jangka pendek tidak dilanjutkan dengan kaedah perlatihan yang komprehensif. Di dalam Islam pemahaman tentang kecerdasan emosi yang diperolehi melalui Rukun Iman boleh dilatih dan dipertajamkan melalui aplikasi syahadat, solat, puasa, zakat dan haji yang dilakukan secara berulang dan terus menerus.

 

Menurut kajian tingkat kecerdasan intelektual (IQ) adalah relatif tetap. Manakala kecerdasan emosi (EQ) boleh terus meningkat sepanjang hidup kita.[3] Ini menunjukkan kecerdasan emosi berkembang seiring dengan usia dan pengalaman dari kanak-kanak hingga dewasa. Namun pemikir-pemikir Barat belum mengetahui secara pasti bagaimana cara yang benar dan tepat untuk melaksanakan hal tersebut.

 

Tetapi bagaimana?

Rukun Islamlah jawapannya, kerana syahadat, solat, puasa, zakat dan haji adalah bentuk perlatihan yang mampu meningkatkan tahap kecerdasasn emosi. Rukun Islam adalah transformasi dari Rukun Iman. Rukun Islam merupakan suatu langkah nyata yang lahir dari rukun iman(yang terbentuk di alam pemikiran). Rukun Islam juga merupakan suatu bentuk training yang dilakukan sepanjang hidup. Suatu latihan yang diwajibkan oleh Allah, Pencipta emosi. Di sinilah akan terbentuk kecekapan mental yang hebat.

 

Turutan dalam rukun iman dan rukun Islam sangat sistematik serta terikat kuat dengan kesatuan yang Esa. Bermula dengan pembangunan:

  • Prinsip Landasan (prinsip bintang)
  • Prinsip Kepercayaan
  • Prinsip Kepemimpinan
  • Prinsip Pembelajaran
  • Prinsip Masa depan, hingga
  • Prinsip Keteraturan

 

Kecerdasan intelektual (IQ) hanyalah satu kemampuan dasar. Ahli matematik memiliki IQ yang sangat tinggi, tetapi ilmu tersebut tidak banyak manfaatnya jika ia memiliki ESQ yang rendah. Ia memerlukan kreativiti, visi, komitmen, integriti dan kemampuan bertenaga dengan orang lain serta daya tahan mental untuk menghadapi cabaran. Ini semua terangkum dalam kecerdasan emosi dan spiritual yang merujuk kepada rukun iman dan rukun Islam dan bersumberkan wahyu.

Kelebihan kemampuan kognitif murni pada seorang pekerja hanya sekadar 27% berbanding pada orang biasa. Sedangkan keunggulan dalam kecekapan emosi mencapai lebih 53%. Ertinya kecekapan emosi dua kali ganda berperanan dalam menjadikan seseorang itu berprestasi tinggi berbanding kepintaran murni dan keahlian teknikal.[4]

 

Selama ini berlaku dualisme yang menyatakan rukun iman dan rukun Islam untuk keperluan akhirat manakala ajaran Barat untuk kepentingan dunia. Ada orang yang cenderung kepada kepentingan akhirat sehingga mengabaikan tugasnya semasa di dunia (golongan sekular kanan). Satu lagi golongan yang terlalu berorientasikan  duniawi yang terus mengabaikan kepentingan akhirat atau spiritual (golongan sekular kiri). Sepatutnya mereka berada pada titik temu seimbang. Kejayaan dunia dan akhirat dapat dicapai. Kebahagiaan zahir dan batin dapat diperolehi. Inilah manusia unggul hasil celupan Allah melalui mekanisme rukun iman dan rukun Islam.

 

Tahap kecerdasan emosi seseorang sangat bergantung kepada keupayaannya untuk memahami perasaan diri sendiri dan perasaan orang lain. Apabila kita mempelajari dan merasakan satu persatu dorongan suara hati berdasarkan Al-Asma’ al-Husna  [God Spot pada prinsip bintang], maka kita mampu memahami setiap jenis dorongan dan suara hati kita dengan jelas. Asma al-Husna merupakan sumber untuk mengenali dan memahami bahagian yang paling dalam suara hati kita juga perasaan serta suara hati orang lain. Asma’ al-Husna (God Spot) adalah dasar dan kunci dari Emotional and Spiritual Intelligence dalam membangun keteguhan peribadi dan seterusnya keteguhan sosial.

Alam semesta dan segala isinya tercipta kerana dorongan Asma’ al-Husna. Hukum-hukum fizik dan hukum sosial tercipta kerana suara hati Allah. Kemajuan sains dan teknologi tercipta kerana suara hati Allah. Suara hati kita semua bersumber dari suara hati Allah Yang Maha Mulia.


[1] Goleman, Daniel, Working with Emotional Intelligence, New York: Bantam Books, 1999  hal.375

[2] Cooper, Robert K dan Ayman Sawaf, Executive EQ: Kecerdasan Emosional Dalam  Kepemimpinan dan Organisasi. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama, 1998 hal. 15

[3] Goleman, hal. 285

[4] Goleman, hal. 516

Penerangan Peluang Perniagaan


Pada 18hb Mac 2012, saya telah menghadiri Majlis Pemimpin Bersama Rakyat & Penerangan Peluang Perniagaan. Program ini adalah program yang berkenaan dengan KPDNKK. Y.B Datuk Hajah Rohani Bt. Hj. Abd. Karim iaitu Timb. Mentr. Perdagangan Dalam Negeri & YB Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali N7 Samariang telah bersama menjayakan program ini. Ramai juga yang hadir dalam lebih 50 orang.

Banyak pengalaman yang saya dapat dari majlis ini berkaitan:

  • Harta Intelek
  • Program Kesedaran Pengguna – Hak TTPM – Tribunal Tuntutan Pengguna
  • Pembangunan Perniagaan (TUKAR)
  • Francais (Mikro Francais)
  • PNS (Basket of Business Opportunity)

1. Harta intelek

– mereka menerangkan berkaitan harta atau produk anda yang harus didaftarkan bagi mengelak peniruan atau pengambilan produk oleh pihak lain.

– tidak rugi mendaftar kalau tidak anda juga yang berputih mata. Hati-hati!!

2. Program Kesedaran Pengguna – Hak TTPM – Tribunal Tuntutan Pengguna

– penerangan mengenai hak anda sebagai pengguna iaitu selepas anda membeli barangan.

– mereka juga menerangkan apa yang anda perlu bawa ketika hendak membuat aduan mengenai barangan atau perkhidmatan yang anda tidak puas hati.

– dokumen adalah seperti barang bukti iaitu = iklan(cth; gerenti kurus dalam 1 bulan), resit pembayaran dll.)

– ketika anda membuat pembayaran perlulah membayar RM5.

– untuk lebih lanjut dan terang sila buka www.1pengguna.com

3. Pembangunan Perniagaan (TUKAR)

– program ini seperti yang saya faham adalah untuk membantu peniaga rumah kedai yang sudah beroperasi(saya tidak ingat untuk tempoh operasi).

-mereka boleh apply untuk program TUKAR untuk upgrade kedai seperti cat baru, susun atur baru, pencahayaan dan lain2.

– bantuan ini amat berguna bagi mereka yang ingin mengembangkan perniagaan!!!

4. Francais(Mikro Francais)

– Pembiayaan diberikan iaitu Minimum RM5,000- Maximum RM50,000.

– Sebarang keterangan lanjut saya sarankan anda pergi sendiri ke pejabat PNS atau website mereka.

5. PNS (Basket of Business Opportunity)

– ini untuk peniaga kecil yang sudah berniaga betahun-tahun tetapi tidak berkembang.

– modal akan diberikan di bawah RM25,000 sahaja.

– peluang ini untuk anda mengembangkan perniagaan anda!!!

– Yang tidak mempunyai lesen BOLEH memohon seperti stall burger, pau, biskut raya dll.

– untuk FEB-JULAI SAHAJA!!!!!

– Silalah ke pejabat & website PNS!

Klik link di bawah untuk ke web PNS!!!

Perbadanan Nasional Berhad

Hidup…


Hiduplah untuk memberi sebanyak-banyaknya, bukan untuk menerima sebanyak-banyaknya – Filem Laskar Pelangi

KATIE MELUA LYRICS – “The Closest Thing To Crazy”


How can I think I’m standing strong,
Yet feel the air beneath my feet?
How can happiness feel so wrong?
How can misery feel so sweet?
How can you let me watch you sleep,
Then break my dreams the way you do?
How can I have got in so deep?
Why did I fall in love with you?

[CHORUS:]
This is the closest thing to crazy I have ever been
Feeling twenty-two, acting seventeen,
This is the nearest thing to crazy I have ever known,
I was never crazy on my own…
And now I know that there’s a link between the two,
Being close to craziness and being close to you.

How can you make me fall apart
Then break my fall with loving lies?
It’s so easy to break a heart;
It’s so easy to close your eyes.
How can you treat me like a child
Yet like a child I yearn for you?
How can anyone feel so wild?
How can anyone feel so blue?

[CHORUS]

“I Can See Clearly Now” – VA


I can see clearly now, the rain is gone,
I can see all the obstacles in my way
Gone are the dark clouds that had me blind
It’s gonna be a bright (bright), bright (bright) Sun-Shiny day.
It’s gonna be a bright (bright), bright (bright) Sun-Shiny day.

I think I can make it now, the pain is gone
All of the bad feelings have disappeared
Here is the rainbow I’ve been prayin’ for
It’s gonna be a bright (bright), bright (bright) Sun-Shiny day.

Look all around, there’s nothin’ but blue skies
Look straight ahead, nothin’ but blue skies.

I can see clearly now, the rain is gone,
I can see all obstacles in my way
Gone are the dark clouds that had me blind
It’s gonna be a bright (bright), bright (bright) Sun-Shiny day.

It’s gonna be a bright (bright), bright (bright) Sun-Shiny day.

It’s gonna be a bright (bright), bright (bright) Sun-Shiny day…

DIANA ROSS LYRICS – “The Look Of Love”


The look of love
Is in your eyes
The look your heart can’t disguise
The look of love
Is saying so much more
Than just words could ever say
And what my heart has heard
Well it takes my breath away

I can hardly wait to hold you
Feel my arms around you
How long I have waited
Waited just to love you
Now that I have found you

You’ve got the look of love
It’s on your face
A look that time can’t erase
Be mine tonight
Let this be just the start
Of so many nights like this

Let’s take a lover’s vow
And then seal it with a kiss

I can hardly wait to hold you
Feel my arms around you
How long I have waited
Waited just to love you
Now that I have found you
Don’t ever go

I can hardly wait to hold you
Feel my arms around you
How long I have waited
Waited just to love you
Now that I have found you
Don’t ever go
Don’t ever go
I love you so
Don’t ever go
Don’t ever go
I love you so

Perjalanan Menjejaki Bukit Broga — Gunung Tok Wan


Saya pergi ekspidisi ini bersama kawan-kawan saya dalam awal tahun 2011. Kami bercadang ke Bukit Broga lalu terus mendaki G. Tok Wan. Perjalanan adalah dari Subang Jaya kerana assembly point kami adalah dekat Jak Othman Muay Thai Kickboxing Studio. Boleh tahan lama perjalanannya. Tetapi, destinasi tidak penting sangat, yang penting ialah perjalanan. Kami juga ada melepasi The University of Nottingham. Dah sampai di sana iaitu pada hari Ahad, orang memang ramai, saya pun tak tahu macam mana bukit Broga kelihatan macam pasar,  maksud saya disini ialah tempat yang jauh ini pun orang boleh pergi ramai-ramai macam pergi pasar.

Bukan setakat itu, ada yang pakai selipar dan ada juga yang tak pakai selipar pun. Ramai juga yang hebat-hebat kami jumpa semasa pendakian. Itu tak menghalang, kami teruskan pendakian walau seramai mana pun manusia di sana. Memang cantik tempat nya. Di mula-mula pendakian sahaja yang membosankan sikit sebab tak nampak scenery lagi. Tapi, tak sampai pun 1/2 jam maka sedikit demi sedikit kami pun nampak scenery yang cantik and do you know what was in my head at that time? “Macam bukan kat Malaysia…cantik, memang cantik (macam tak percaya tapi memang ada jumpa juga tempat cantik yang lain, nanti cerita dekat tajuk aktiviti yang baru)”.

Ramai juga photographer atau penggemar-penggemar DSLR dan LOMO yang kami jumpa tengah fokus tangkap gambar. Model pun ada. Tetapi, sayangnya, ada jugak yang meninggalkan sisa makanan dekat tempat yang seindah itu. Saya pun tak tahu apa yang hendak diperkatakan. Setahu saya tak ada pula kedai runcit atau 7E dekat atas tu. Kalau boleh tolonglah sesama kita menjaga kebersihan. Sambung lagi cerita, kami teruskan perjalanan sampai ke puncak Broga. Kecuramannya boleh tahan juga sehingga boleh menggegarkan lutut orang yang tidak biasa dengan exercise kaki. Dah sampai dekat atas, kami kena beratur pula untuk tangkap gambar dekat signboard Broga (dekat atas tempat tinggi-tinggi pun ada juga tempat kena queue?)

Setelah berehat dalam 15 minit, kami pun terus ke laluan G. Tok Wan. Broga dengan Tok wan ni kembar, jadi boleh terus sambung dari puncak Bkt Broga.

Langkah demi langkah, pendakian tetap diteruskan walaupun saya disengat oleh sejenis serangga yang tidak dikenali spesisnya. Ketika pendakian itu, saya terasa rusuk kanan saya disengat lantas tangan kiri saya menyambarnya lalu dicampak ke tepi tanpa melihat apakah serangga itu. Berbisa sangat berbisa. Saya teruskan juga the journey to Mount Tok Wan’s peak. Semasa pendakian, kulit saya mula gatal-gatal dan timbul-timbul merah, memang macam peta dunia. Rupanya allergy dari toksin serangga itu. Puncak masih jauh, saya pula gatal-gatal dan pedih. Pelbagai rintangan pula yang perlu diharungi, naik bukit turun bukit, melepasi kayu besar, panjat batu dan macam-macam lagi. Ketika itulah terlintas di fikiran saya tentang sukarnya kehidupan ini. Tambahan pula, tindak balas peluh menjadikan lagi gatal dan pedih itu. Tuhan saja yang tahu perasaan saya menahan gatal yang tidak hilang-hilang apabila digaru. Jadi saya tahan sebab, jika saya terus menggaru, kulit saya akan luka. Kawan saya Nizam bagi ubat untuk saya apply-kan pada gatal. Lagilah pedas rasanya. Rasa nak menitiskan air mata pun ada, tetapi saya tetap tabah kerana objektif saya adalah untuk sampai ke atas puncak sana dan balik untuk berjumpa doktor. Tidak lama selepas itu, kami tiba di puncak. Pemandangan di puncak G. Tok Wan sememangnya tidak menarik kerana, memang tidak ada pemandangan sebab dilitupi oleh hutan. Macam yang saya katakan iaitu perjalanan lebih penting dari destinasi.

Selepas itu, kami pun turun cepat-cepat kerana saya tidak sabar untuk berjumpa doktor. Berjam-jam juga saya menahan perit akhirnya sampai di klinik area Sunway. Bukan tiba di klinik terus jumpa doktor tapi kena menunggu giliran pula. Memang gelisah waktu itu walaupun lega kerana sudah sampai di klinik. Apabila nama saya dipanggil saya terus lega(baru kena panggil nama sebab dah tak tahan). Doktor pun meng-explain-kan apa sebenarnya terjadi. Memang ada pelbagai spesis serangga yang menyuntik toksin atau racun ke atas mangsa. Doktor memberi saya satu dos suntikan. Doktor beritahu saya bahawa dalam 10 minit gatal terus hilang. Saya tak percaya sangat tetapi, selepas 10 minit memang betul-betul hilang. Takkanlah dos yang bernilai hampir RM100 tak berkesan kan? Saya terus mengantuk dalam kereta kawan saya. Mata saya memang dah tak boleh nak buka sangat, macam kena sepit sampai susah sangat nak buka. Memang saya tidak dapat mengawal rasa mengantuk tu. Sampai saja di rumah dekat area Seksyen 7 Shah Alam, saya terus mandi dan tidur. Tetapi, kesan gatal yang timbul-timbul macam peta itu tidak hilang. Saya rasa dalam seminggu mungkin akan hilang jadi malulah saya hendak keluar rumah. Gatal tu termasuk kawasan muka(kening, telinga pipi, dagu).

Bangun pada keesokan harinya, memang macam cerita Spiderman, saya terkejut melihat saya sendiri dalam cermin, tetapi bukanlah body menjadi ketul-ketul tetapi disebabkan kulit saya memang clear. Macam tak pernah kena gatal seperti hari semalamnya. Saya bersyukur kepada Allah kerana menyembuhkan saya secepat-cepatnya.

Kepada sesiapa yang ingin mendaki Bkt Broga dan G. Tok Wan, maka berhati-hatilah dengan serangga atau ‘benda-benda’ yang lain. Juga jangan lupa untuk melayan Sup Power!!! selepas balik dari Bukit Broga.

Terima kasih kerana meluangkan masa untuk membaca nukilan pengalaman saya…jika ada apa-apa yang hendak dikongsikan bersama it is free for you to voice it.

Jangan


Berkenaan dengan ‘jangan’, jika ada sesiapa ingin mengetahuinya dengan lebih lanjut atau ingin meningkatkan diri sendiri , bolehlah membaca buku yang saya pernah beli dan baca iaitu ’51 Jangan’ daripada seorang penulis yang bernama Idris Mohd Said. Harga berpatutan kalau tak silap RM25(sila periksa lagi dekat MPH/Popular/kedai-kedai buku yang lain). Buku ni memang sangat bagus kerana banyak perkara-perkara yang kita lalui setiap hari tetapi tidak diendahkan. Perspektif beliau amat bagus sekali dalam menerangkan setiap ‘jangan’.

Sebahagian dari isi buku ini hasil Idris Mohd. Said berbunyi “…Pepatah Tionghoa ada menyebut, “Jika tidak ada kereta kuda, carilah kuda, jika tidak ada kuda, berjalanlah kaki, nanti di dalam perjalanan boleh mendapat kuda.”… Utamakan langkah pertama, bermulalah dengan apa yang ada di tangan….” Ini adalah sebahagian dari isi yang menarik perhatian saya dan ada banyak lagi di dalamnya. Bagi pendapat saya, penerangan beliau di antara yang terbaik sekali. Cara pendekatannya seperti berinteraksi sendiri dengan pembaca. Tambahan pula, kebanyakan apa yang diperkatakannya amat diketahui oleh oleh kita, cuma sesetengah daripada kita sahaja yang tidak menghiraukan perkara-perkara tersebut.

Di samping itu, apa yang beliau selitkan di dalam karyanya memang amat berguna dan beliau mengungkapkan ‘jangan’ memang pernah kita dengar sejak kecil sehinggalah dewasa ini dan sampai bila-bila pun mengikut peringkat umur. Kalau difikirkan dari dasarnya, memang agama Islam sudah men-state-kannya dari awal-awal lagi iaitu “Amar makruf nahi mungkar”. Walaupun sesuatu benda itu bagi anda tidak ada apa-apa tetapi seperti yang terdapat di dalam karya Idris Mohd Said, “…kebocoran yang kecil boleh menenggelamkan kapal yang besar.”

Penulis ini adalah di antara penulis yang amat saya minati. Insya’Allah, dengan usaha kita untuk mempertingkatkan diri kepada yang lebih baik maka sukar untuk kita terjerumus ke arah anasir-anasir yang tidak diingini. Karya Idris Mohd Said ini adalah di antara karya yang mengandungi ilmu yang amat berguna untuk membimbing saya dan semua. Semoga beliau terus meningkat dan berjaya begitu juga kita semua.

Jika ada sesiapa yang pernah membaca ataupun mempunyai perspektif tersendiri mengenai ‘jangan’ bolehlah berkongsi atau bertukar-tukar pendapat…!

Hi everyone! Welcome to my new blog..!!


Assalamu’alaikum..
Saya berasal dari N. Sarawak. Kuching citizen. Saya amat berminat dengan benda-benda yg berkaitan dengan perniagaan(especially yg berkaitan dengan kambing), martial arts, memancing dan camping2. Saya baru sahaja belajar cara membuat wordpress ni. Jadi hari ni (15th March 2012) adalah hari pertama wordpress saya ‘di-establish-kan’. Ini adalah hasil daripada tunjuk ajar kawan saya. Dari dulu lagi memang saya hendak membuat blog. Jadi, jika ada sesiapa yang berminat atau ingin berkongsi pendapat, idea atau cerita, dipersilakan…

Post Navigation